JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
Elballag az első nyolcadikos osztály a Napsugár Waldorf Iskolából
 

Elballag az első nyolcadikos osztály a Napsugár Waldorf Iskolából

 

 

A jászszentandrási Napsugár Waldorf Iskolában áprilisban mutatták be a nyolcadikosok éves vizsgamunkájukat az érdeklődőknek. Ők az első végzős osztály a Napsugár Waldorf Iskolában, amely 2005 óta működik a településen. Az iskola létrehozását a Waldorf pedagógiai módszerek iránt érdeklődő szülők és pedagógusok kezdeményezték, az iskola működtetéséhez életre hívták a Jászsági Napsugár Óvodáért és Iskoláért Egyesültet.

 

A nyolcadikos diákok vizsgamunkáit Nagyné Kelemen Erika, osztálytanító mutatta meg az osztályteremben. A nyolc év során különleges kapcsolatot alakított ki a diákokkal, amely a kölcsönös megértésen, együttműködésen, nyitottságon, gyermekközpontúságon alapul. Megismertette őket a világ és az emberiség történetének különböző korszakaival, a természet csodáival. A nyolc év során a nevelés középpontjában állt a művészeti tevékenység, a kreativitás kibontakoztatása, amelyek a vizsgamunkában is megjelennek.

 

Tavaly nyáron a tanulók úgy mentek el nyári szünetre, hogy elgondolkoztak azon, kit milyen téma érdekel mélyebben. Majd a szeptemberi iskolakezdéskor mondták meg osztálytanítójuknak, hogy milyen témában szeretnének kutakodni. A választott témából írásos anyagot, művészeti alkotást készítettek és azt meghívott közönségük előtt mutatták be az úgynevezett Éves munkák hete programjai keretében. A kutatást kidolgozott munkaterv szerint folytatták a diákok és mentort választottak maguknak, aki segítette őket munkájukban. A témákat, művészeti alkotásokat magas szintű kreativitás, sokszínűség jellemezte. Az elkészített írásos anyagok között volt például a helikopterek története napjainkig, amelyhez Da Vinci által tervezett helikoptert készített a tanuló. Feldolgozták az ökölvívás történetét, a Forma 1 világát, művészeti alkotása bokszzsák volt és fából faragott versenyautó. A kenyér történetével és a kenyérsütés fortélyaival is megismerkedhetett a bemutató közönsége, valamint házi készítésű Szent István kenyeret kóstolhattak meg. A gyerekkori kedvenc meséket idézte Walt Disney életének bemutatása Disney figurás pléddel kiegészítve. A történelem, a múlt mindig hordoz magában rejtélyeket, feldolgozatlan, érdekes szálakat. Erzsébet királyné magánéletének részletes feldolgozása sok érdekes információt adott a hallgatóságnak, a királyné pedig gobelin képen „jelent meg” előttük. Jászszentandrás története sokaknak ismert lehet, a helytörténetet választó tanuló azonban Jászszentandrás 1956-os térképének megrajzolásával tette színessé előadását. Az állatok világa is megragadta a fiatalokat, hiszen volt, aki a gepárdokkal, míg más, a német juhászkutyákkal, lovakkal ismertette meg közönségét. A nemezelés technikáit egy nemeztakaró megalkotásával szemléltette a téma kutatója. A „zöld témák” is előtérbe kerültek a kutatásokban. Az újrahasznosításról tartott előadást papírból készített használati eszközök bemutatója követte. Izgalmas kérdést tett fel az egyik tanuló írásos anyagában, hogyan menthetjük meg Földünket a pusztulástól. A megújuló energiaforrásokról tartott előadását sörkollektor megtervezésével és elkészítésével tette szemléletesebbé. A vizsgamunkák bizonyították, hogy a tanulók megoldották a feladatukat, saját egyéniségüket szőtték bele a munkába, amely sokszínűséget, kreativitást, probléma felvetéseket és megoldási javaslatokat tartalmaz.

 

Az elmúlt nyolc évben a gyerekekből, a pedagógusokból és a szülőkből olyan együttműködő közösség alakult ki, amely biztosította az iskola fenntartását, fejlődését. A kiegyensúlyozott, teljes demokratizmuson alapuló környezetben olyan nyugodt, belsőleg színes, kreatív, problémákra érzékeny és azokra megoldásokat találó tanulók ballaghatnak el hamarosan a Napsugár Waldorf Iskolából, akik az élet új kihívásaitól nem ijednek meg, és jól megállják helyüket választott középiskoláikban. Az iskola olyan alapokat adott számukra, hogy remélhetőleg életútjukon viszik tovább alkotó szemléletüket és megtalálják életfeladatukat.


A jászszentandrási Napsugár Waldorf Iskola elérhetőségei:


Napsugár Waldorf Óvodáért és Iskoláért Egyesület
Cím: 5136 Jászszentandrás, Rákóczi u. 78.
Telefon: 57/446-007
Fax: 57/447-007
E-mail: napsugar-iskola@freemail.hu
Weboldal: www.napsugariskola.hu


Illés Anita

 

   

 

   


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat