JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
A leghatékonyabb tüzelőanyag készítésének fortélyai
 

A leghatékonyabb tüzelőanyag készítésének fortélyai

2013. május 29. 15:10 Illés Anita

HOBBI | A jászárokszállási Boros Zoltán nagy gyűjtője az újságoknak és reklámanyagoknak. Az újságokat nem archiválás céljából szedi össze, hanem környezetbarát, olcsó tüzelőanyag elkészítéséhez. A nyugdíjas segítségével olvasóink megismerhetik a házi papírbrikett gyártás fortélyait.

A gazdasági válság és az egyre növekvő energia- és élelmiszer árak sokakat arra késztetnek, hogy ott spóroljanak, ahol csak lehet. A jászárokszállási Boros Zoltán nyugdíjas évei előtt kőművesként dolgozott. Mindig érdekelték a különböző környezetbarát, költségkímélő technológiák. Néhány évvel ezelőtt a sástói sörkollektor találkozón ismerkedett meg a papírbrikett készítés módszerével. A papírbrikett gyártás munkaigényes folyamat, nyáron is bőven ad napi elfoglaltságot a nyugdíjasnak. Találkozásunkkor Zoli bácsi megmutatta a papírbrikett készítés állomásait. A teraszon gondosan sorakoznak a felszabdalásra váró újságok, papírok, az udvaron megtalálható az áztató hordó, préselő és a napon sorokban száradó brikett korongok.

- Első lépés a papír begyűjtése – mondta Boros Zoltán.
– Minden ami papírból van használható. Nagykátáról, Veresegyházáról, Pestről és itthonról is több ismerősömtől kapok újságokat, papírhulladékot. Gondosan összegyűjtöm őket zsákokba, majd csíkokra tépkedem a brikett alapanyagát. Korábban iratmegsemmisítőt használtam, de miután négy gép felmondta a szolgálatot, kézzel tépkedem szét az újságot. A papírhulladékot ezt követően az udvaron található áztatóba teszem. Az áztató aljára szórok egy kis fűrészport, majd papírréteg következik, középre szintén mehet fűrészpor és rá újabb papírréteg. Így sokkal keményebbre tudom préselni – mesélte az ötleteket az árokszállási nyugdíjas.


Nyolcvan literes hordóban körülbelül 25 kiló papírt áztat, amiből 10-12 darab papírbrikett korongot készít. A gyártás egész menetét a környezettudatosság, költségkímélő módszerek alkalmazása jellemzi. Az áztatás során Zoli bácsi, ha teheti, esővizet használ, de a vízóra- és a szerelőaknából is merített már vizet, így legalább a víz sem kerül pénzbe. A vízbe nem kell semmilyen adalékanyagot tenni, mert a cellulóz összefogja a papírt. Az áztatást követő munkafolyamat a beáztatott papírok összezúzása és a préselés.

– Igyekeztem minden eszközt saját magam elkészíteni, így nem kellett nagy összeget beruháznom a brikett készítéshez. A formaedényt például régi disznóvályúból készítettem. A korong formájúra préselt papírt az udvaron szárítom egy-két napig vagy akár egy hétig is. A jó papírbrikett lényege, hogy nagyon kiszáradjon és kőkemény legyen – tanácsolja Zoli bácsi.
A jól kiszárított papírbrikett korongokat zárt helységben tárolja a nyugdíjas. Elmondása szerint a téli fűtéshez a papírbrikett mellett szenet is használ. A házban hét helység fűtése körülbelül 60-70 ezer forintból jött ki összesen.


– A környezetvédelem szempontjából fontosnak tartom, hogy minél kevesebb fát vágjanak ki az emberek, ezért fát nem használok a fűtéshez. A papírbrikett egyébként a fához hasonló módon ég el, hamutartalma is nagyon alacsony, két-három százalék körül van. Fűtőértéke pedig nem sokkal kevesebb a fáénál, 13 ezer és 15 ezer kcl/kg között mozog – mondta a nyugdíjas.

Sörkollektort is készített a nyugdíjas


A papírbrikett készítés nemcsak olcsó és környezettudatos fűtési lehetőséget biztosít, hanem az év valamennyi időszakában napi munkát ad a nyugdíjasnak. Zoli bácsi a sört ugyan nem igazán szereti, de a sörös dobozok gyűjtésétől és egy kis barkácsolástól nem riad meg. Készített már ugyanis sörkollektort is, amelynek gyártása házilag szintén nem jelentett túl nagy befektetést.

 

www.szoljon.hu


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat