JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
Rockzenén át üzen Isten
 

Rockzenén át üzen Isten


2013. december 26. 08:25 Illés Anita


HIT | Nagy Krisztián atya több mint egy éve érkezett Jászapátira, ahol az egyházi iskolákban érseki biztosként dolgozik. Figyelemfelkeltő eszközzel, a zene segítségével szólítja meg a fiatalokat, és dalokon át közvetíti Isten üzeneteit.

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon a jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnáziumban találkoztam Nagy Krisztián érseki biztossal. Krisztián atya az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtásánál gitár kíséretében énekelt a fiataloknak, pedagógusoknak Isten szeretetéről. Krisztián atya másfél évvel ezelőtt érkezett a városba, a katolikus egyház oktatási intézményeinek érseki biztosává nevezték ki.

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon a jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnáziumban találkoztam Nagy Krisztián érseki biztossal. Krisztián atya az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtásánál gitár kíséretében énekelt a fiataloknak, pedagógusoknak Isten szeretetéről. Krisztián atya másfél évvel ezelőtt érkezett a városba, a katolikus egyház oktatási intézményeinek érseki biztosává nevezték ki.

A miskolci születésű pap a főiskolát Egerben végezte el, pappá szentelését követően káplánként Szendrőre, Egerbe, Sárospatakra került. Budapesten a Központi Szeminárium prefektusa volt, onnan került Jászapátira. Két dolog volt az életében, ami alapján úgy gondolta, hogy az ő útja a papi hivatás lesz. – Vallásos, hívő családban nevelkedtem, több pap is van a családunkban – mondja Krisztián atya. – Kisiskolás koromban nem szerepelt a terveim között, hogy papnak tanuljak. Később volt két momentum az életemben, ami után a papi hivatást választottam.

Egyik alkalommal az osztályfőnöki órán az egyik osztálytársam a keresztény erkölcs előírásai szerinti házasságot és a katolikus egyház álláspontját a témában lenézően véleményezte, és ez engem felháborított. Úgy gondoltam, hogy a hitemet meg kell védenem. A másik tényező szintén az iskolához kötődött. Az órarendemben ütközött az angol és a hittan óra, az angol miatt nem tudtam járni hittanra. Belső késztetésem támadt, hogy nekem hittanra kell járni, ki kell állnom a hitemért, Isten ügyeivel szeretnék foglalkozni. Eredetileg egyébként orvos szerettem volna lenni, de ahhoz jobb bizonyítványok kellettek az iskolában. Feltettem magamban a kérdést, hogy vajon hol lehet az utam. Visszagondolva a hitemért való kiállásra, rájöttem, hogy kiteljesedni a papságban tudok. Papként, a lelkek ápolójaként lehetek egy kicsit orvos és tanár is – meséli Krisztián atya.


 

Nagy Krisztián atya a zene segítségével juttatja el Isten üzeneteit a fiatalokhoz.<br><i>Fotó: Illés Anita</i> Nagy Krisztián atya a zene segítségével juttatja el Isten üzeneteit a fiatalokhoz. Fotó: Illés Anita

A mai fiatalokat túl sok információ éri a média világából, nem egyszerű eljuttatni hozzájuk a Biblia üzeneteit. Sok esetben úgy vélik, hogy unalmasak, nem életszerűek az egyházi tanítások. Krisztián atya igyekszik figyelemfelkeltő eszközöket bevetni annak érdekében, hogy a fiatalokhoz eljusson Isten üzenete. Tapasztalata szerint a művészetek, mint például a zene, a tánc segítségével tökéletesen átadható a hit. Emellett az atya fontosnak tartja a nyitottságot, saját életéből is merít példákat, feltárja azokat a tapasztalatokat, amelyeket ő is megélt az Istenhez vezető úton. Karácsony közeledtével, a nagy rohanásban Krisztián atya azt tanácsolja, hogy álljunk meg egy kicsit, gondolkozzunk el azon, hogy hol lehetünk boldogok.

– A lényeg, hogy bennünk meglegyen a boldogság. Fontos, hogy érdekelje saját magát az ember, ne csak alkalmazkodjon, különcködjön, forduljon befelé is. Vegyük észre a hétköznapokban is, hogy az élettel milyen csodás ajándékot kaptunk Istentől, hajoljunk le magunkhoz és másokhoz, ne sajnáljunk adni – mondja az atya.

Megalapították a papokból álló zenekart


Krisztián atyának kevés szabadideje van, így mint mondta a hivatása a hobbija. Szeret horgászni, zenélni, fesztivál missziók szervezésében részt venni. Tagja a Páterrock együttesnek, amely papokból alakult meg. Az együttes célja, hogy a fiatalokhoz a zenén keresztül vigyék el Isten üzenetét. Fellépnek lelki napokon, iskolai rendezvényeken. A Páter Rock együttes az egyházi énekek mellett világi dalokat is játszik.


Forrás: www.szoljon.hu


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat