JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
Életet lehel a gépekbe
 

Életet lehel a gépekbe

 

2014. május 30. 19:59 Banka Csaba
 

 
TECHNIKA | Nem mindennapi szabadidős elfoglaltságot választott magának a jászkiséri Farkas László, hiszen a motorizáció hajnalán készült, csaknem elfeledett stabil motorokba, mezőgazdasági gépekbe, erőgépekbe lehel új életet azzal, hogy az eredeti állapotnak megfelelően varázsolja újjá a technikai eszközöket.

– Mindig kapcsolatban voltam a „vasakkal”, igaz eredeti tanult szakmám a villanyszerelő – mondta Farkas László, amikor arról érdeklődtünk vajon honnan ered különös gyűjtőszenvedélye. – Dolgoztam Kiséren a vasútépítő, gépjavító üzemben, a helyi téeszben, sőt, autószerelőként is, illetve jelenleg járműszerelő vagyok a MÁV FKG Kft.-ben. Ahogy rengeteg kisdiák, gyermekkoromban bélyegeket gyűjtöttem, a gépek felé azt követően fordultam, amikor leszereltem. A gyűjtőmunka pedig 2001-ben kezdődött, amikor ráakadtam egy 1909-ben készült Fairbanks stabilmotorra. A rossz állapotban lévő régi szerkezetet 2002-re újítottam fel, és elmondhatatlanul jó érzés volt, amikor – ki tudja hány év szunnyadás után – ismét beindult a motor.

– Sokszor az is egy kaland, ahogy hozzájutok a gépekhez. Egy régi kézzel hajtott szecskavágót például úgy sikerült megszerezni, hogy az egyik tanyán megláttam, egy egész kis fa nőtt be valami rozsdás vasvázat. Mikor megnéztem akkor láttam meg, hogy egy manapság már egyre ritkább eszközről van szó. A gazda még örült is, hogy elviszem, nem kellett mást tenni, mint kivágni a fát – amúgy is ezt tervezték a növénnyel –, a szecskavágót meg elhozhattam a vas árában.

Vagy ott van például a Lorenz gyártmányú stabilmotor története. Egy jászkiséri asztalosnál működött hajdanán. A tízmázsás gépet nemigen tudták mozgatni, így ahogy mindig toldozgatták a porta épületeit, köré építették a műhelyet. Csak úgy tudtam elhozni a motort, hogy darabjaira szedtem, majd itthon aprólékos munkával felújítottam, pótoltam minden alkatrészét és ismét felépítettem.

Mint kiderült, az első pillanattól azt szerette volna a kiséri gépész, hogy az egyre szaporodó gyűjteményt minél többen láthassák is.
– Jó ideig korábbi munkahelyemen tárolhattam a gépeket, ahol azt is megengedték, hogy megmutassam azoknak, akik érdeklődnek a régi eszközök iránt. Amikor viszont eljöttem onnan – a gépeket továbbra is tárolhattam volna ott, mert megengedték – mégis úgy éreztem illő, ha megfelelő helyet készítek. A családi kasszából félretett kis pénzükből, és nagyon sokak segítségével építettem fel egy épületet, ami egy régi kocsiszínhez hasonlít leginkább. Ezt már úgy építettem, hogy ne csak a gépek tárolására legyen alkalmas, hanem arra is, hogy normális körülmények között bemutathassam másoknak is.


 

Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat