JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
Visszaszorultak a védett madarak elleni támadások
 

Visszaszorultak a védett madarak elleni támadások


2014. október 25. 12:30 Banka Csaba
 
PARLAGI SAS | Még ebben az évben befejezik Jászberény határában a Parlagi Sas Látogatóközpont építését. A madárfaj védelmét szolgáló program egyik legfontosabb elemét nem véletlenül tervezték a Jászságba.

A parlagi sas védelmét szolgáló, több éves program egyik legfontosabb eleme a Parlagi Sas Látogatóközpont létrehozása. A létesítmény Jászberénytől mintegy hét kilométerre, a Jászárokszállásra vezető út mellett épül. Juhász Tibor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, az őrkerület-vezetője elmondta, hogy még ebben az évben befejezik a kivitelezői munkát, jövő év elején pedig már programokat terveznek ezen a helyszínen.

 

A Jászberényi Állat- és Növénykerttől tanösvény vezet majd a központig, a kerékpáros túra a Zagyva-, a Tarna folyók, illetve az Ágó patak mentén halad majd, a központban megtekinthető kiállítás mellett innen egy 3,5 kilométer hosszú, gyalogos tanösvény is indul majd, amely segítségével megismerkedhet bárki a parlagi sasok jászsági élőhelyével. A bemutatók mellett a központban helyet kapnak a sérült madarak gyógyulását szolgáló röpdék, valamint a központ munkatársai gondoskodnak majd arról is, hogy az ide kerülő madarakat visszaengedjék természetes élőhelyükre.

 

A nemzeti park Jászsági Madárvédelmi Területén található jelenleg az ország legsűrűbb költő parlagisas-állománya. A térség fontos telelőhelye is a ragadozómadaraknak. A parlagi sas mellett a rétisas, a kerecsensólyom, illetve a kék vércse is megtalálható a területen.

 

Az elmúlt években sajnálatos módon a Jászság és a ragadozó madarak nem a fokozottan védett fajok védelme, hanem azok mérgezése kapcsán kapcsolódott össze a köztudatban. Juhász Tibor rámutatott, hogy amióta 2012-ben a parlagi sas védelmét szolgáló úgynevezett HELICON program elindult, Jászberény határában egyetlen mérgezéses eset sem történt, és általában is visszaszorult az effajta természetkárosítás. A helyzet javítását szolgálta az is, hogy a területen tevékenykedő vadásztársaságok és a természetvédelmi őrök közösen tesznek a ragadozó madárfajok védelme érdekében. – Azt nem mondhatjuk, hogy megszűnt a probléma, ugyanakkor jóval kevesebb eset történik mint korábban – foglalta össze Juhász Tibor.

 

Közben Jászágó határában mintegy 1 ezer 600 hektáron jelöltek ki egy mintaterületet, amelynek keretében figyelik az apróvad állomány változását annak függvényében, hogy miként kezelik a ragadozó madarak populációit. A nemzeti park, illetve a vadásztársaságok ezen a programon is közösen dolgoznak, illetve a megfigyelések eredményeit is közösen elemzik majd. 


A parlagi sas védelmét szolgáló program központi működési területe tehát nem véletlenül található a Jászságban, a munkához pedig kapcsolódott, és kiemelt szerepet kap a Jászberényi Állat- és Növénykert.

 

Az állatkert egyrészt már évek óta folyamatosan részt vesz a sérült madarak mentésében, immáron pedig már hivatalosan is a mérgezett és sérült parlagi sasok és más ragadozómadár-fajok területi elsősegélyhelye. A ragadozó madárfajok bemutatására, az oktató munka elősegítésére pedig nemrégiben elkészült egy állandó kiállítás is. Fercsik Péter, az állatkert vezetője elmondta, hogy folyamatosan fogadják már a gyermekcsoportokat az oktatóházban létrehozott bemutatón.

 

Almási Barnabás és Piszker Zoltán egyetemisták a madárvédelem témakörében készítették szakdolgozatukat, amelyhez többször gyűjtöttek anyagot a Jászságban, de szakítottak időt a kiállítás megtekintésére is. Fotó: Banka Csaba

Almási Barnabás és Piszker Zoltán egyetemisták a madárvédelem témakörében készítették szakdolgozatukat,
amelyhez többször gyűjtöttek anyagot a Jászságban, de szakítottak időt a kiállítás megtekintésére is.
Fotó: Banka Csaba


Forrás: www.szoljon.hu


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat