JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
Egy másik világról szóló könyv
 

Egy másik világról szóló könyv


2015-01-06 10:55:04

 

Jó ideje tudjuk, hogy Szabóné Taczmann Mária és Velkeiné Pócz Ilona nagy munkába kezdtek. A peresi, alsómuszaji emberek életét, a XX. századi tanyai világ értékeit, szépségeit gyűjtötték össze, s egy könyvet szerkesztettek az emlékekből.  A hatalmas munka véget ért, kedden délután az Ifjúsági Házban volt a könyvbemutató. A nagyterem telve volt, hiszen sokan vettek részt az emlékek felidézésben.

A Lehel Vezér Gimnázium férfikara csendes éneklése adta meg a jelet a könyvbemutató kezdetére. Nagy Nikolett, a városi könyvtár igazgatója örömmel adta hírül, hogy a tanyavilág – olyan kincs, ami már nincs – megörökítése immár könyv alakban elkészült, olvashatja bárki. A kötetről dr. Praznovszky Mihály történész mondott személyes hangú véleményt. Úgy vállalkozott e feladatra, hogy nem ismeri a tanyavilágot. Legalábbis addig, amíg ezt a könyvet kezébe nem vette. Azonban történelmi tanulmányaiból tudja, hogy a tanya a magyar történelem része, mintegy 150 évnyi nemzeti história van benne. Kialakulása is történelmi szükségszerűség volt, de pusztulása is. Az aktuális politikai viharok nem érintették a tanyákon élőket, csak a két világégés, amikor el kellett menni a férfiaknak katonának. Aztán jöttek az oroszok, a rablás, az erőszak, a téeszesítés. Elvették az eszközöket, majd a földet is. Már nem volt miből megélni. A tanyai népet felszívták a városok, a tanyákat az enyészet.

A tanyavilág mementóját adó kötetből Praznovszky Mihály a jelen apró értékeit is kiolvasta, hiszen a maiak a kis kápolnát újraépítették, a szokásokat felelevenítették, s a könyvvel az emlékeket is megmentették.  Így a tanyavilág lelkét, az egyszeri és megismételhetetlen múltat is megismerhetjük belőle, s azt is, ami már teljesen elveszett: a generációk együttélését.

 

alt


Velkeiné Pócz Ilona arról beszélt, hogy ő szorgalmazta már régen, hogy nagyszülei, dédszülei emlékét, a benne rejlő tanyai világ értékeit megmentse, legalább úgy, hogy leírja. Aztán jött az összefogás, a könyv terve, s az, hogy aki csak tudja, írja le a maga emlékeit. Így fogtak össze Szabóné Taczman Máriával – két peresi hölgy –, megszerkesztették a könyvet, s a kiadást is megvalósították.

Szabóné Marika arról beszélt, milyen sokan segítették a kezdeményezést. Másfél évnyi munka fekszik a kötetben, 87 tanyai – peresi, alsómuszaji – lakos emlékeit igyekeztek úgy összefésülni, hogy az iskolától a hitéleten át a szokásokig, a tanyai hétköznapoktól az ünnepekig minden bekerüljön a könyv lapjaira.

A kötet kiadója a Jász Múzeumért Alapítvány, így Hortiné dr. Bathó Edit is ismertette a munka sokoldalúságát, érdekességeit. A Jászsági Füzetek sorozatban ez az 52. kiadvány, amit kézbe vehet az olvasó. A szép kivitelű könyv címoldalán egy tanya látható a juhokat terelgető parasztemberrel. Nos, ez a férfi, az 1922-ben született Vas János is nagy tapsot kapott, hiszen ő is ott volt a könyvbemutatón.

 

alt

KE

 

Forrás: http://tutihir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=25744:egy-masik-vilagrol-szolo-koenyv&catid=71:itthon&Itemid=100

 


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat