JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
A XXI. Jász Világtalálkozót tartják Jászalsószentgyörgyön
 

A XXI. Jász Világtalálkozót tartják Jászalsószentgyörgyön

 

2015. július 18. 18:14 B. Cs.


JÁSZALSÓSZENTGYÖRGY | Két napos találkozóra invitálta a jászok közösségét Jászalsószentgyörgy. 1999 után immár második alkalommal szervezték meg ismét a községben a Jász Világtalálkozót. Az itthon élők és a térségből elszármazottak legjelentősebb rendezvényét XXI. alkalommal tartották meg.


A találkozót felvezető főpapi szentmisét Dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta, majd a jász és a Jászságból kirajzott települések képviselőinek díszes felvonulását követően a Vadas parkban gyűltek össze a megjelent vendégek, a találkozó résztvevői.


Az idei programsort a hagyományőrzésnek, a jász értékek továbbvitelének szenteli a község. Köszöntőjében Szarvák Imre polgármester hangsúlyozta, hogy a közösségi érzés megtapasztalásához szerettek volna minél több lehetőséget nyújtani a résztvevőknek. Rákossy Balázs a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Varga Mihály miniszter képviseletében köszöntötte az egybegyűlteket, a jászokról pedig, mint államalkotó közösségről szólt, akik otthonra leltek az országban és hazájuknak tekintették Magyarországot azt követően, hogy évszázadokkal ezelőtt megtelepedtek a Kárpát-medencében.

Kovács Sándor, a Megyei Közgyűlés elnöke megnyitójában elmondta, hogy kunként mindig is jó és szorgalmas testvérként tekintett a jászokra, Pócs János országgyűlési képviselő pedig a kistérségben élők egységére, összetartozására hívta fel a figyelmet. Jakab István az Országgyűlés alelnöke a redemptió, az önmegváltás történelmi jelentőségét emelte ki. Az elszármazott jászalsószentgyörgyiek nevében Dr. Törőcsik Mária professzor szólt arról, hogy életében mit jelentett állhatatos jászként helytállni a mindennapokban és a munkájában egyaránt.

A Jászságért Díjat ez alkalommal Gubicz András emeritus jászkapitány és felesége Gubiczné Dr. Csejtei Erzsébet vehette át. A díjat ez alkalommal is Dr. Dobos László a Jászok Egyesülete ügyvivője adta át.

Második alkalommal avattak jászkapitányt Alsószentgyörgyön, és második alkalommal választotta meg e jeles tisztségre a község önkormányzata Talált Józsefet. Az új jászkapitány beiktatásán magára öltötte tisztségének jelképeit, majd a jászkürtből ivott mindenki egészségére.

A rendezvényen ezt követően művészeti csoportok léptek színpadra, kiállítások nyíltak a találkozó apropóján, bemutatatók, hagyományőrző rendezvények egész sorát látogathatták az érdeklődők. A találkozón vasárnap is változatos programokkal várják az érdeklődőket.

 

 

FOTÓ: Banka Csaba

FOTÓ: Banka Csaba

Forrás: www.szoljon.hu

 


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat