JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
Nem várt helyről érkezett a segítség
 

Nem várt helyről érkezett a segítség

 

/ Banka Csaba /

 

Jászság | Különleges dolgok történtek az elmúlt hetekben két jászsági, sérült fiatalt nevelő családdal. Csütörtök este a rajtuk segíteni akarók megtöltötték a jászberényi főiskola épületének dísztermét, az Élet él, és élni akar címmel megtartott jótékonysági esten.

 

Ápolás, gondozás, odafigyelés a nap huszonnégy órájában, ezt jelenti az, ha egy család sérült hozzátartozójáról gondoskodik. A jászapáti Nagypál családban a középsúlyosan értelmi fogyatékos Szabolcsot születése óta folyamatosan gondozzák. A nehéz feladatot édesanyja, Nagypál Miklósné, Piroska hat éve, amióta férje meghalt egyedül végzi, úgy, hogy mellette két másik gyermekéről is gondoskodik. Az élet úgy hozta, hogy rövidesen a nagymamának, Piroska 81 éves édesanyjának is hozzájuk kell költözni. Ekkor érkezett a segítség onnan, ahonnan nem is várták.
– Gyermekeimmel, két fiammal és lányommal lakunk Jászapátiban, férjem hat évvel ezelőtt meghalt – mondta Nagypál Miklósné. – Anyukám 81 esztendős, egyre kevésbé tudja önállóan ellátni magát, hozzánk kell, hogy költözzön, hiszen én vagyok az egyetlen gyermeke. Ehhez viszont bővíteni kell a lakást.

 

Ki tudja, hogy miért – egyesek ezt sorsnak, mások, gondviselésnek, megint mások szerencsének hívják – épp ekkor találkoztak ismét a jászberényi Nagy Istvánnal, aki biztosítási tanácsadóként korábban is kapcsolatban állt a családdal. Amikor pedig István szembesült helyzetükkel, úgy döntött korábbi munkatársunkkal, Illés Anitával és a jászberényi Bakos Ilonával, hogy megszervezik a segítséget egy jótékonysági est formájában.
– Teljesen váratlanul ért bennünket, nem tudtunk róla – mondta Piroska. – Vegyes érzelmekkel fogadtuk ezt a dolgot, hiszen eddig soha nem kértünk, illetve kaptunk még semmit. De nagyon nagy örömmel vártuk, hogy eljöjjön ez az este.

 

Képünkön az egyik érintett család tagjai, Nagypál Miklósné és fia, Szabolcs. Mindketten nagyon örültek a nem várt segítségnek, s meghatódva nézték végig a jótékonysági est műsorát FOTÓ: Banka Csaba Képünkön az egyik érintett család tagjai, Nagypál Miklósné és fia, Szabolcs. Mindketten nagyon örültek a nem várt segítségnek, s meghatódva nézték végig a jótékonysági est műsorát FOTÓ: Banka Csaba

A jászárokszállási Pál Márió történetéről korábban már olvashattak lapunkban. Ő az a fiatalember, aki 2008-ban egy szerencsétlen konyhai baleset következtében összeesett, beütötte a fejét, koponyaalapi törést szenvedett. Három éven át éber kómában volt. De családja soha, egyetlen pillanatra sem adta fel a reményt. Testvére, Loretta is érte énekelt az RTL Klub X Faktor című műsorában. Máriónak most egy olyan speciális kerekes széket szeretnének vásárolni, ami segítené, hogy talpra álljon. Nagy István néhány héttel ezelőtt találkozott az árokszállási családdal, és a megrázó, szívhez szóló találkozás után úgy döntött, hogy próbál segíteni a családon.
– Nem lehet szavakkal kifejezni, hogy milyen örömet éreztünk, amikor értesültünk erről a jótékonysági estről – emlékezett vissza Pál Béla, Márió édesapja. – Sajnos egyre kevesebb a segítőkész ember. Egyre kevesebb szeretet, odafigyelés jut embertársainkra, főleg az olyan szerencsétlenekre, mint a fiam. Pályázaton sikerült megnyerni egy használt kerekesszék árának a felét. Úgyhogy nagyon nagy segítség volna, ha sikerülne összegyűjteni a még hiányzó összeget.
A családokon kívül egyébként egy alapítványi óvoda számára is gyűjtöttek csütörtök este.

 

Sokan ajánlottak segítséget

– Huszonhárom éve biztosítási tanácsadóként dolgozom, így kerültem kapcsolatba mindkét családdal – mondta a jótékonysági est ötletgazdája, Nagy István. – Mindkét családban sérült gyermekeket gondoznak, mindkét család olyan élethelyzetbe került, amikor nagyon elkél a segítség. Az édesanyák nem vállalhatnak munkát, hisz folyamatosan el kell látni gyermekeiket.


Ügyfeleim, barátaim közül sokan felajánlották a segítséget. Pénzadományokra kaptam ígéretet, a jászapáti ház átalakításához pedig a tervezésre, kivitelezésre, különböző szerelési munkákra egyaránt. Úgy néz ki, hogy meg tud valósulni a lakótér kialakítása. A még szükséges összeg összegyűjtését szeretnénk elősegíteni ezzel az esttel. A szervezés alkalmával csak igeneket kaptam, mindenki a kezdeményezés mellé állt. Azt tapasztaltam, hogy az emberek szeretnek segíteni. Szerintem a világ olyan lesz, amilyenné mi alakítjuk, szeretném remélni, hogy ezzel is alakítunk rajta egy keveset.

 

Forrás: www.szoljon.hu


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat