JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
A jászok mindig fontosnak tartották a honismeretet
 

A jászok mindig fontosnak tartották a honismeretet

 

2016. március  T. A.
Jászapáti | A Vándorfy János Honismereti Szakkör idén ünnepeli megalakulásának negyvenedik évfordulóját.
 
 
A szakkör ebből az alkalomból ünnepséget szervezett, melyre meghívták a jászdózsai, jászágói, jászkiséri, jászjákóhalmi, kocséri és kunszentmártoni honismereti szakkörök képviselőit. Az ünnepség szentmisével kezdődött a Kisboldogasszony Római Katolikus Templomban, ahol Kladiva Imre esperes-plébános, címzetes kanonok méltatta a névadó plébános munkásságát.

A templomban adták át az idei Vándorfy János-díjat. Idén ketten kapták meg az elismerést a honismeret területén végzett kimagasló munkájukért. Posztumusz Vándorfy-díjat kapott Berki István, volt csatornaőr, aki aktívan részt vett a jászapáti honismereti szakkör megalapításában és szakkörvezetői feladatokat látott el. A díjat lánya, Pádár Miklósné Berki Ottília vette át az ünnepségen. Vándorfy-díjjal ismerték el Mihályi József tevékenységét, aki 1995 óta vezeti a Vándorfy János Honismereti Szakkört.

A szentmisét követően már egy más helyszínen Mihályi József köszöntötte a meghívottakat, majd Farkas Ferenc polgármester méltatta a szakkör értékőrző tevékenységét.
 

A köszöntők után Illés Anita bemutatta „A jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör negyven éve” című kiadványt, amely az évfordulóra jelent meg a Jászapátiak Baráti Egyesülete kiadásában. A könyvbemutatót Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatójának előadása követte, amelyben felidézte a Jász Múzeum és a honismereti mozgalom kapcsolatát.


A rendezvényen részt vett Kunszentmárton delegációja is, Wenner-Várkonyi Attila polgármester, Józsa László helytörténész, díszpolgár és Vass Zoltán tankerületi igazgató feleségével. Józsa László visszaemlékezett arra, hogy 297 éve jászapáti családok telepedtek le az elnéptelenedett vidéken és a betelepülő jászoknak köszönhető Kunszentmárton újra alapítása. Ahogy fogalmazott: a kunszentmártoniak területileg kunok, de lélekben jászok. Wenner-Várkonyi Attila köszöntötte a jászapátiakat és meghívta a Vándorfy János Honismereti Szakkört a Kunszentmárton újra alapításának három év múlva esedékes háromszázadik évfordulója alkalmából szerveződő emlékünnepségre.

 

 

Mihályi József és Pádár Miklósné Berki Ottília vették át a díjat BEKÜLDÖTT FOTÓ Mihályi József és Pádár Miklósné Berki Ottília vették át a díjat BEKÜLDÖTT FOTÓ


Forrás: www.szoljon.hu

 


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat