JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
A betegséggel vívott harcukat anyagi gondok nehezítik
 

A betegséggel vívott harcukat anyagi gondok nehezítik


2013. február 6. 08:08 , Legutóbb frissítve: 2013. február 8. 21:20 Szoljon.hu


SEGÍTSÉG | A nyolcéves jánoshidai Vadkerti Patrik súlyos szembetegségben szenved. Édesanyja egyedül neveli a fiút. Küzdelmüket a betegséggel szemben tovább nehezíti, hogy anyagi gondjaik lassan felemésztik a család erejét.


Nemrég egy jászberényi optika vállalta a gyermek speciális gyártású szemüvegének az elkészítését. Vadkerti Patriknak súlyos szembetegsége van, aminek következtében évről évre romlik a fiú látása.

– Ezerből egy gyermeknél fordul elő az a szembetegség, amivel Patrik küzd óvodás kora óta. A problémához még astigmiás fénytörés is párosul – mondja Berényi Tünde, Patrik anyukája.

– A kisfiam szeme egyre rosszabb, mindig emelkedik a dioptriák száma. Jelenleg +7 dioptriás szemüveget visel, ami nagyon vastag lencsét jelent.

Egyedi gyártású szemüveglencsékre van szükségünk, amelyek sokba kerülnek. Vékonyítás nélkül hetvenezer forint körül van, vékonyíttatva pedig 130-140 ezer forint a szemüveg. Nagyon megvisel lelkileg, hogy nem tudom megvásárolni Patriknak a szemüveget. Plusz munkát is elvállalnék, hogy ne kelljen Patriknak egész nap nagy súlyt viselnie a szemén – mondja az édesanyja.

 

 

A nyolcéves Patrik súlyos látásproblémái ellenére jól tanul az iskolában. A fiú erőt ad édesanyjának, Tündének a hétköznapi gondokkal való küzdelemben. (Fotó: Illés Anita)

 


Tünde egyedül neveli gyermekét Jánoshidán egy vályogházban. Jászberényben két műszakban dolgozik az egyik gyárban, fizetéséből alig marad megélhetésre.

– Két évvel ezelőtt vásároltam meg a házat hitelre, amelyben nincs fürdőszoba, víz pedig csak az udvaron. Ha elfagy a kerti csap, akkor édesanyámtól hordom a vizet műanyag flakonokban, hogy tisztálkodni tudjunk. A lakáshitel mellett a rezsiköltséget is fizetnem kell.

A fizetésemből csak húszezer forint marad megélhetésre. Az utcánkban vezetik a csatornát és 240 ezer forintot kellene fizetnem a szolgáltatáshoz. Kértem, hogy részletre teljesíthessem, de így is havonta minimum 20 ezer forintot kellene fizetni, hogy a kitűzött határidőre, 2014-re teljesítsem. Nem maradna pénzünk ennivalóra, ha a hitelt és a csatornát is kifizetném.

Nagyon félek, hogy mi lesz velünk. Decemberben nem fizettem be a számlákat, hogy a kisfiamnak fenyőfát tudjak venni és egy kis ajándékot. Minden gyermek vágyik fenyőfára, ő is. Azóta sem tudtam még helyreállni az elmaradt csekkek befizetésével. Mindent megtennék, hogy a kisfiam meleg szobában éljen, tápláló élelmiszert fogyasszon, meleg ruhákban járjon, de lassan már ezt sem tudom megadni neki – meséli szomorúan Tünde.

 

 

Patrik jól teljesít az iskolában, tavely kitűnő eredménnyel végezte el a 2. osztályt. (Fotó: Illés Anita)

 

 


Látásproblémája és nehéz élethelyzetük ellenére Patrik jól teljesít az iskolában, tavaly kitűnő eredménnyel végezte el a második osztályt. A fiú szeret olvasni, rajzolni, origamizni, szívesen részt vesz versmondó versenyeken. Édesanyjától minden szeretetet megkap, amit egy anya adni tud gyermekének.

Találkozásunkkor Tünde elmesélte, hogy sokszor úgy érzi, nem bírja tovább és feladja. A kilátástalannak tűnő pillanatokban Patrik ad édesanyjának erőt, hogy harcoljon a fiúért. A gyermekben él a remény, hogy eljön az az idő, amikor nem kell szemüveget viselnie.

Beszélgetésünk közben megkérdezte az anyukáját, hogy meddig kell még hordania a szemüveget. Tünde könnyeivel küszködve csak annyit mondott, hogy „nem tudom kisfiam, bárcsak odaadhatnám neked a szemeim egészségét..”

 

Átvállalták a fiú szemüvegének árát

A harmadik osztályos Patrik szemüveg nélkül csak homályos foltokat lát. Annak érdekében, hogy beteg szemeivel teljes életet tudjon élni, speciális szemüvegre van szüksége. De úgy tűnik, esetükben is bebizonyosodott, mindig vannak olyan emberek, akik segítő kezet nyújtanak bajba jutott embertársaiknak.

Tünde elmondta, hogy a jászberényi Honti Optika vezetője átvállalta Patrik szemüvegének az árát. A jánoshidai anyukának és fiának azonban így is nehéz a megélhetés. Nagy segítséget jelentene nekik például a mindennapi élethez szükséges tűzifa, tartós élelmiszer, ruházat felajánlása is.

Forrás: www.szoljon.hu


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat