JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
Állásbörzét tartottak Jászberényben
 

Egyetlen állásbörzén több mint kilencszáz álláshelyet hirdettek meg a munkáltatók Jászberényben, a Déryné Rendezvényházban. A fórum egyik legfőbb tanulsága, hogy a képzés, az átképzés szerepe az eddigieknél is hangsúlyosabbá vált a kistérségben.

Nagyot zuhant az álláskeresők száma májusban az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. Az elmúlt hónapban a Jászságban összesen 2731-en kerestek munkát, ami 13 százalékkal kevesebb az elmúlt év, hasonló időszakában rögzített adatokhoz képest. A munkaképes korú lakosság számához viszonyítva a kistérségi álláskeresők aránya Jászberényben a legalacsonyabb, a legutolsó adatok szerint mindössze 2,9 százalék. A regisztrált álláskeresők relatív mutatója Jászladányban a legmagasabb, május végén ez a nagyságrend 10,9 százalék volt, igaz, a korábbi adatokhoz képest ez is csökkenést jelent. A Jászság településein összességében öt százalék alá, 4,8 százalékra csökkent a munkanélküliség relatív mutatója.

 

– Országos összehasonlításban is rendkívül biztató adatról van szó – mutatott rá dr. Dobos Róbert, a Jászberényi Járási Hivatal vezetője. – Ahhoz viszont sokat kell tenni, hogy a munkanélküliség mutatószámai a továbbiakban se romoljanak, illetve, ha lehetőség van rá, tovább javuljanak. Az állásbörzék éppen ahhoz teremtenek a munkavállalók és a munkáltatók számára egyaránt megfelelő fórumot, hogy közvetlen kapcsolatot teremthessenek az álláskeresőkkel a cégek, vállalkozások képviselői.
A hivatal közvetlen napi kapcsolatban van a munkaadókkal, s jelzéseik alapján határoztak arról most is, hogy megszervezik az állásbörzét. Jászságban összesen 912 azonnal, vagy rövid időn belül betölthető állást kínálnak ezekben a napokban a vállalkozások. A berényi börzére több mint hatszáz álláskereső érkezett, akik nem csak a munkalehetőségek között válogathattak, hanem a képzési lehetőségekről is tájékoztatást kaptak.

– Látva a megnövekedett igényeket, illetve a cégek elvárásait összességében 46 különböző képzési lehetőséget mutattunk be az érkezőknek, amelyek a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán keresztül érhetők el – tette hozzá a hivatalvezető.
– A kistérségből 612 regisztrált álláskereső érkezett a börzére – mondta Tóth János, a foglalkoztatási osztály vezetője. – A tapasztalat szerint ilyenkor nem csak egy-egy konkrét álláshelyet keresnek a munkavállalók, hanem több munkáltatónál is körülnéznek. Remek alkalom ez arra, hogy megismerjék a lehetőségeiket, illetve önéletrajzukat közvetlenül azokhoz juttassák el, akik döntenek arról, hogy kiket alkalmazzanak a közeljövőben. Az álláskeresőknek nem kell körbejárnia a kistérséget munkát keresve, hanem egy helyen tudnak találkozni a döntéshozókkal.

 

Banka Csaba

forrás: szoljon.hu


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat