JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
68 év után találták meg a megölt katona hozzátartozóit
 

68 év után találták meg a megölt katona hozzátartozóit


2013. március 6. 12:11 Illés Anita


VILÁGHÁBORÚ | Megható pillanatokat éltek át azok a fiatalok, akik a Jászapátin történt négy erdélyi katona második világháborús tragédiáját kutatták.


Hosszú nyomozás után nemrég megtalálták az egyik katona hozzátartozóit. A tragikusan elhunyt katona Csíkszeredában élő lánya kiskora óta semmit nem tudott az édesapjáról. 


A lakiteleki Apor Vilmos Közéleti Kollégium keretei között megalakult Innen és Túl Projectcsoport tagjai, Járvás Judit, Perey Simon Nadinka, Rizmajer Borbála és Tóth Gábor tavaly ismerkedtek meg a jászapáti Nyitrai László második világháborús történetével. A Jászapátiak Baráti Egyesületének szervezésében tartottak előadást, ahol beszámoltak arról, hogyan jutottak el Jászapátiról Csíkszeredába. Az előadáson a résztvevők hallhatták a Nyitrai Lászlóval készült interjú felvételét, amelyben felidézi a megrázó eseményeket.


Elmesélte, hogy a front 1944. november elején érte el Jászapátit, akkor ő édesapjával és testvérével a Járvás tanyán tartózkodott a nagyapjánál. Négy erdélyi katona tért be a tanyájukba megpihenni, akik megadták magukat az oroszoknak. Az orosz katonák sorba állították az erdélyi katonákat, elvették és sárba taposták az irataikat, majd az istállóban az egyik orosz géppisztollyal megölte a négy magyar katonát.


A hidegvérrel meggyilkolt katonák közül az egyik túlélte a tragédiát és hadikórházba került. Járvás Judit, a kutatás jászapáti vezetője elmondta, hogy Nyitrai László történetét megismerve tanulmányozták azt a négy katonai igazolványt és leveleket, amelyeket a szolnoki levéltárban találtak. Céljuk volt, hogy megtalálják az erdélyi katonák még élő rokonait.

 

 

 

 

Rizmajer Borbála, Perey Simon Nadinka, Járvás Judit és Tóth Gábor (balról jobbra) kutatásuk során megtalálták az egyik Jászapátin tragikusan elhunyt erdélyi katona lányát. Fotó: Illés Anita

– Négy katona, Vitális Ferenc, Varga András, Lakatos Lajos és Kászony Jozif után kezdtünk el kutatni. Több dolog megegyezett, amiről azt a következtetést vontuk le, hogy a Nyitrai László történetében megölt és az iratokban megtalált dokumentumok tulajdonosai ugyanazok a személyek. Például a levéltári iratok sarasak voltak, Jászapátin az orosz katonák sárba taposták a megölt erdélyi katonák iratait.

A levéltárban is négy katonáról találtunk említést és a jászapáti szemtanú is négy katonáról mesélt. A katonai igazolványok és Nyitrai László elbeszélése szerint Erdélyből származtak a katonák. Ennyi véletlen a kutatásban nem lehet – mondta Járvás Judit.


A fiatalok először Vitalis Ferenc családja után kezdtek el kutatni és hosszú idő után eljutottak Csíkszeredába, ahol megtalálták Vitalis Ferenc lányát, Muszlinger Ilonát. A kutatást segítette Szabóné Nagy Enikő, jászapáti tanárnő, aki Csíkszeredából származik, Daczó Katalin újságíró és Járvás István.


 

A kutatók levéltárban talált katonai könyveket, leveleket is felhasználtak a nyomozáshoz, amelyeket az érdeklődök megtekinthettek az előadáson. Fotó: Illés Anita– Megható volt telefonon felhívni Muszlinger Ilonát. Percekig döbbent csend volt a telefonban, amikor elmeséltük az elhunyt erdélyi katona lányának a történetet. Muszlinger Ilona édesanyja és testvére úgy haltak meg, hogy semmit nem tudtak Vitális Ferencről. Mindig hazavárták a háborúból. Nem lehet szavakkal kifejezni milyen érzés volt személyesen átadni az erdélyi katona lányának édesapja katonakönyvét, leveleit. Muszlinger Ilona nagyon hálás volt, könnyek között köszönte meg, hogy úgymond visszaadtuk neki az édesapját – mesélte Járvás Judit.

 

Keresik a többi katona hozzátartozóit is

Az előadáson Tóth Gábor, a projectcsoport tagja elmondta, hogy kutatásuk célja a helyi narratív hagyomány elmesélése, rögzítése, feldolgozása. Perey Simon Nadinka kitért arra, hogyan kapcsolták össze a kutatást a közélettel. Kiemelte, hogy munkájuk a közösségépítés, generációk közötti hídépítés fontos része. A jövőben szeretnék folytatni a kutatást a többi katona után is. Célul tűzték ki, hogy a fiataloknak is átadják tapasztalataikat és felhívják a figyelmet a múlt értékeire.

Forrás: www.szoljon.hu


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat