JászInform Jaszinform.hu Belépés Regisztráció
Összefogással állítanák meg a települést romboló folyamatokat
 

Összefogással állítanák meg a települést romboló folyamatokat


2013. március 19. 18:08 Illés Anita


VÁLSÁG | Jászivány régóta küzd a fiatalok elvándorlásának problémájával, a különböző szolgáltatások, munkahelyek hiányával. A helyiek közös erővel több lépést tettek, hogy megállítsák a kedvezőtlen folyamatokat.

Ennek köszönhetően 2013 első hónapjaiban többen érdeklődtek a faluban ingatlanok után, mint tavaly egész évben. A Jászság legkisebb településén az önkormányzat és a lakosok együttműködve mindent megtesznek annak érdekében, hogy túléljék a gazdasági válságot. és a sokszor lehetetlennek tűnő helyzetben fellendítsék a falut.

Tari András polgármesterrel körútra indultunk az alig több mint négyszáz főt számláló Jásziványon, és közben tervekről, lehetőségekről beszélgettünk. A község vonzó lehet a városi ember számára, tisztaság, nyugalom, zöldterületek jellemzik.

Jó a közbiztonság, szinte csodaszámba megy, ha a település szerepel a rendőrségi hírekben. Ahhoz, hogy a falu talpon maradjon, elsődleges cél a helyi gazdaság erősítése, a település önfenntartó erejének növelése. A községet járva betértünk az Ivány Háza boltba, amelyet az önkormányzat a lakossági igényeket figyelembe véve egy évvel ezelőtt hozott létre. A kis boltban előnyben részesítik a jászsági termelők áruinak, házi készítésű sajtoknak, adalékmentes termékeknek az értékesítését.


- A nagyobb bevásárlóközpontokkal ellentétben, a falu boltjában mindig udvarias kiszolgálás, figyelmesség, tisztaság fogad. Az árukészlet is széles, bármit meghoznak, amire szükségünk van. Lehetőség van arra is, hogy bankkártyával fizessünk, sőt már a telefon egyenlegének feltöltése miatt sem kell beutazni Jászapátira – mondja Lajkóné Utasi Andrea. Az Ivány Háza több mint egy bevásárlóhely, közösségi tér, ahová a helyiek szívesen betérnek vásárlás mellett beszélgetni is. A polcokra pedig hamarosan az önkormányzat földjein termelt zöldségek, gyümölcsök kerülhetnek.


A szolgáltatások színvonalának növelése mellett lényeges, hogy a faluban megragadják a pályázati és egyéb lehetőségeket a munkahelyteremtésre. – Az önkormányzat egyik üresen álló telkét vásárolta meg a közelmúltban egy vállalkozó. Az üzemben fémszerkezeteket gyártanának majd, ezzel munkalehetőség adódik a lakosoknak. Az önkormányzatnak pedig iparűzésiadó-bevételt jelent az új vállalkozás betelepülése – mondja Tari András polgármester.

Jásziványon a Start-munkaprogram keretében is biztosítanak munkát a helyieknek. A tavaszi földmunkálatok megkezdése előtt jelenleg két csoportban növénytermesztési, állattenyésztési és tartósítással kapcsolatos ismeretek tanulnak a munkavállalók. Télen, amíg a föld pihent, a nők jász hímzésű kötényeket, táskákat, zsákokat, kispárnát készítettek, amelyeket a Jászok Világtalálkozóján is szeretnének bemutatni, értékesíteni.


– Idén elkezdjük a fűszerpaprika-termesztést, amelyhez kis zsákokat varrtak, hímeztek a Start-munkaprogramban dolgozó hölgyek. Jól összekovácsolódott a csapat, és hasznosnak tartják a kézzel készített termékeket. Van olyan, aki korábban nem tudott varrni, hímezni, és most megtanulta, így otthon is tudja hasznosítani. Gazdasági telephelyet hoztunk létre, ahol többek között rackabirkát, baromfit tartunk. A jószágok a településrendezéshez is hasznosak, legeltetéssel számoljuk fel a gazos, rendezetlen területeket. A gazdasági udvarba több helyi lakostól kaptunk szárnyasokat – meséli a polgármester.


Újraindítanák az óvodát


A falvakat általában az elöregedés jellemzi. Jásziványon néhány éve megszűnt az óvoda és az iskola. Többen aggódtak, hogy a fiatalok elvándorolnak, és nélkülük ellehetetlenül a falu. A helyiek és környékbeliek közül sokan úgy gondolják, hogy a korábban megszűnt óvodát vissza kellene hozni a településre. Az önkormányzat tervei szerint idén szeptembertől újraindulna az óvoda, ahol nagy szerepet kapna a környezettudatosságra és hagyományőrzésre való nevelés.

 

Forrás: www.szoljon.hu


Versenyszféra - Jászsági cégek, vállalkozások     Közszféra - Jászsági önkormányzatok, hivatalok     Civil szféra- Jászsági egyesületek, alapítványok

Adatvédelem     Regisztráció - szabályzat     Kapcsolat